Vi fanns också 2019

Bild: Birgitta Henricsson

I denna produktion samarbetar vi med Hovdala slott för att även där göra comeback med nya spännande samarbeten med nya spännande historier som bara väntar på att framföras. På Hovdala slott kommer vi att rikta in oss på deras tema ”Det osynliga folket”, det mindre folket som inte var högt uppsatta, vars karaktärer och händelser är häpnadsväckande!

Scener som spelades var


* Dagsverkspengar. För att hyra mark på slottet var man tvungna att arbeta ett visst antal gånger på slottet. Varje år på Maria Magdalena dagen registrerades arbetarnas polletter för Arrendebonden. Polletterna utdelades till arbetare efter att varje uppgift som ingick i hyreskontraktet genomförts. På så vis fick de lov att stanna ännu ett år.

*Gunnar Pehrsson. Gunnar var en flitig ung påg som arbetade som vaktepåg på Hovdala slott. Han jobbade ett år på slottet men var med om en hel del. Han hade även en cykel som han cyklade runder på till byarna runt om i Hässleholm, även långresor gjordes på sin cykel till Helsingborg.

* Kalkonen! På slottet fanns det en ”galen” kalkon som gjorde att tjänstefolket var så pass rädda att de hellre tog ”utvägen” från dasset än att öppna när tocken stod utanför.


*Posta-Nilla. Nilla var en robust dam, beväpnad med pickadoll. Hon gick med posten till Kristianstad från Hässleholm och hade sina trix för att inte bli rånad på vägen. Det fanns ingen som bråkade med denna dam.

*Skvallertanter. Utöver sysslorna på slottet fanns det också mycket skvaller. Förr var det vanligt med sexuella övergrepp på tjänstefolket och skvallret visade ingen nåd för den som blev havande med barn.

* Pott-unge. Förr fanns det en tjänst som var pott-tömmare. Barnet som det oftast var, kunde t.ex. vänta i ett skåp om natten när herrskapet gjorde sina behov. Detta var såklart för att inte störa. När herrskapet gått och lagt sig igen så kom pott-ungen fram och tömde pottan. Simsalabim!

*Grönsakshandlaren. En skojfrisk grönsakshandlare som fick fina grödor genom att gödsla dem med ”hemmagjort” gödsel.

*Barnauktionen. Dock fanns det inga barnauktioner på Hovdala slott, MEN! barnauktioner förbjöds i december 1918 och förekom runtom i de olika socknarna. Då det var 100 år sedan det förbjöds så kändes det som ett viktigt inslag. Fattigvården auktionerade ut barn till lägst budande. Det bud som var lägst var den summa som fattigvården skulle betala i månaden till familjen som vunnit auktionen. Så desto lägre bud, desto rikare var familjen.

Bild: Birgitta Henricsson